Just Andersen var en dansk korpuskunstner, sølvsmed og billedhugger.
Just Andersen blev født den 13. juli 1884 i Godhavn (Qeqertarsuaq) i Grønland, hvor hans far var inspektør for Nordgrønland. Den grønlandske natur og de mennesker, der boede i området, kom til at præge Just Andersens kunst og virke hele livet. Først da han var 10 år gammel kom han til Danmark, hvor familien slog sig ned i Sorø, mens han gik på Sorø Akademi. Skoletiden der blev ikke lykkelig for ham, og han forlod skolen uden eksamen. Fra sin mors familie havde han arvet interessen for kunst, og han udviklede tidligt et stort talent for at tegne. Som 16 årig valgte han at gå i lære som dekorationsbilledhugger. Senere fulgte studier på Kunstakademiets billedhuggerskole. Debut som maler fik han på Charlottenborg 1911, og herefter mange udstillinger af hans kunsthåndværk både i ind- og udland.
Kunstnerne Mogens Ballin og Georg Jensen
Mødet med kunstnerne Mogens Ballin og Georg Jensen i begyndelsen af 1900-tallet fik stor betydning for Just Andersen, der omkring 1908 også begyndte at arbejde med smykker og korpus varer. Igennem disse kunstnere traf han sin første hustru Alba født Lykke. Hun var udannet hos Mogens Balllin, og arbejde hos Georg Jensen. I 1918 oprettede de sammen firmaet Just Andersen, der i 1928 blev til aktieselskabet Just Andersen A/S. Firmaet frembragte både smykker og sølvbestik, men efterhånden kom produktionen mere til at omfatte varer i tin, bronze, og ikke mindst det af Just Andersen selv opfundne diskometal, opkaldt efter Diskobugten i Grønland.
Alba og Just Andersen fik i 1914-17 en hovedopgave i forbindelse med den katolske kirke Sakrament Kirkens udsmykning . En meget stor opgave, der udviklede både Just og Alba Andersens kunstneriske talenter.
Just Andersens idé var at kunsten skulle ud til så mange som muligt , og på fabrikken, der lå i Store Kongens gade, blev der lavet lamper, fade, skåle, figurer og meget andet i tin , bronze og disko. Se galleri her
Just Andersen i 1930’erne
Udsalget på Strøget tæt ved Storkespringvandet blev en af Københavns fineste butikker , og der blev også etableret udsalg i Los Angeles , Stockholm og Paris . Just Andersens arbejder blev verdenskendte på udstillinger i hele Europa og USA. I løbet af 1930-erne blev den lidt svulstige skønvirkestil umoderne , og
Just Andersen måtte tegne og udvikle nye moderne og enkle designs. Alba Just Andersen var den økonomisk ansvarlige og daglige leder af fabrikken.
Just Andersen var i 1930-erne medstifter af kunstnerkollektivet Freco, der lå i Fredensborg. Her samlede Just Andersen unge arbejdsløse kunstnere , der fik husly og en stor grund, hvor de kunne dyrke grøntsager m.m. Kunstnerne producerede så trævarer møbler m.m., der kunne sælges.
Et stort brud i Just Andersen liv kom i 1935 hvor han blev skilt fra Alba , der ikke kun var hustru , men også kompagnon og arbejdsfælle.
Just Andersen giftede sig igen i 1938 med den fraskilte fru Esther Lund , som han havde lært at kende igennem spiritist bevægelsen. Sammen byggede de en spektakulær villa i Glostrup. Efter skilsmissen kaldte han sig privat Ib Just Andersen. Just Andersen leverede fortsat tegninger og ideer til fabrikationen, mens fabrikkens drift blev overtaget af Alba Just Andersen, der ved stod flid og dygtighed formåede at føre fabrikken videre helt frem til sin død i 1953.
De seneste leveår blev hårde for Just Andersen; krigen satte en stopper for indførelse af stort set alle metaller, men en ny og fin støbeteknik blev opfundet med det så kaldte Nexø sten.
Efterliv
Just Andersen døde den 11. december 1943
Virksomheden Just Andersen A/S med det kendte logo blev drevet videre af Alba Just Andersen , der formåede at knytte nye og spændende kunstnere til virksomheden.
Den mest betydningsfulde var kunsthåndværker og designer Ellen Schlanbusch, der næsten hele sit liv arbejdede hos Just Andersen , men også navne som Nanna Ditzel, Gudrun Lauesen, Arno Malinowsky Sigurd Forchammer, og Henning Koppel tegnede for firmaet . I 1972 blev Just Andersen A/S købt af A. Michelsen, men i 1986 lukkede både fabrikken og forretningen.